Direktlänk till inlägg 11 december 2013

Det råder istid för uppriktigheten

Av Bengt Pantzare - 11 december 2013 21:22

Den här kvällen för exakt 44 år sedan kommer jag ihåg i detalj. Det knarrade under mina skor mot den kalla snön på min väg till sporthallen i Kiruna. Stjärnorna tindrade mot midvinterhimlen och den här tiden på året blir det aldrig dag. Natten omsluter Kiruna.


Brottningsträning är inställd, i sporthallen har cirka 4000 gruvarbetare samlats. Vi öppnar dörren till sporthallen och känslan är som att bli omsluten av en varm vind. Där sitter 4000 man helt tysta och lyssnar till Sara Lidman från talarstolen. Vi blev rädda för att gå in i den stora hallen och stängde dörren. Först långt senare kunde jag formulera vad som berörde mig och det var att alla gruvisar hade bestämt sig för att störta de omänskliga arbetsvillkoren – eller falla tillbaka tillsammans. Vi var för unga och fjuniga och ville absolut inte störa.

   

På den tiden fanns inte internet och Facebook, hela väggen utanför A-hallen hade draperats med telegram från hela världens fackföreningar. Som 14-årig grabb hade man sällan känt någon stolthet över sin egen far. Som tonårsgrabb tyckte man att föräldrarna var tämligen ”töntiga”. Det kändes som en stöt i magen när vi läste telegrammen och i det ögonblicket kände jag en oerhörd stolthet över det som farsgubben och hans kompisar satt igång.

Gruvarbetarstrejken förändrade i grunden arbetsvillkoren för arbetarna.


Idag, exakt 44 år senare, konstaterar jag att det råder fullständig istid för tokning av nutidshistorian.


Igår deltog Fredrik Reinfeldt i Nelson Mandelas minnescermoni. Den 11 dec 1969 satt Mandela isolerad på Robin Island.


Vi glömmer den politiska historian, så sent som 1985 skrev moderaterna en partimotion om att apartheid inte är värre än nåt annat förtryck. Moderaterna var det enda parti som gick emot sanktioner mot dåvarande apartheidregimen i Sydafrika och som av en tillfällighet vill jag påminna om att samma parti även gick emot den fria rösträtten 1865.

Det vore klädsamt om moderaterna, idag, tog avstånd ifrån det dåvarande agerandet. Dessvärre borde även IF Metall göra likadant även de var emot sanktionerna.


Idag har vi ett apartheidliknande system i Israel, i fängelserna sitter en mängd palestinier inspärrade.

Netanyahu är dock ärlig, han begråter och sörjer inte Mandela.


Men nu blåser det ännu värre vindar här i landet: En lärare i Krokom och tillika höjdare i Sverigedemokraterna uttrycker en stor förståelse för Breiviks ideologi och det finns fler äcklande exempel.


Min yngsta dotter intervjuade min pappa om hans ungdom. Hon skrev en uppsats som utgick ifrån hur han som yngling satt vid Torne-älvens strand och såg hur tyskarna brände allt på den finska sidan, allt för att ställa till så mycket elände som möjligt.


Allt kan gå fortare än vi kan ana och jag känner att det råder en stor istid för oss som förstår delar av bakgrundshistoriken till dagens skeenden.


Till dagens ungdom, hoppas ni förstår att kunskap är makt. Med kunskap kan ni värdera och ifrågasätta och påverka er framtid.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Bengt Pantzare - 7 november 2015 13:43

Staten genom Rosengren var skickliga säljare. När jag ägde Televerket övertalades jag att köpa firman....... en gång till.   Fan ta, den som introducerade Ivar-Lo och och ingav mig tron att alla efterkommande ministrar till Gunnar Sträng skulle v...

Av Bengt Pantzare - 17 april 2015 22:03

Till läsare utanför Nordanstig(inkluderande släkten)meddelas att Pantzare lever och känner sig vital samt icke politiskt/troende. Farsan Henning, 89 i maj, kör bil, klättrar upp på stugtaket i Jukkasjärvi och sotar skorstenen samt provocerar grannarn...

Av Bengt Pantzare - 22 augusti 2014 16:42

Lyssnar till frälsarlåten ”Railway to Heaven” och kommer på hur vi anlägger bostadsområdet Solkurvan i Gnarps sjöstad.   När Sveriges längsta järnvägskurva gjort sitt bygger vi om avlagda järnvagsvagnar till lägenheter, eller om vi by...

Av Bengt Pantzare - 21 augusti 2014 19:33

Varför engagera sig i en lokal diskussion angående flyktingar, tänker jag?   Jag tror inte att alla på min ort som sympatiserar med Sverigedemokraterna är nazister. Däremot stödjer de en organisation med nazistisk bakgrund. En av deras frontfigur...

Av Bengt Pantzare - 17 april 2014 19:02

FÖRDJUPAD UTVECKLINGSPLAN FÖR NORDANSTIGSKOMMUN – GNARP sammanställt av B Pantzare, mars -14   BakgrundUndertecknad har ombetts att ingå i en tillfällig fullmäktigeberedning för att revidera den kommunala översiktsplanen. De, icke poli...

Presentation

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards